Gästskribent- Christer Holm om seo

Christer gästbloggar idag hos mig om SEO (Search Engine Optimization) !

De flesta som läser min blogg inser ganska snabbt att jag är en gammal räv när det handlar om internet och hemsidor . Jag började bygga min första hemsida redan innan många av er som läser det här var födda, vilket var 1996. Det var även då jag fick internet hemma. Då kostade det 12 kr i timmen att sitta på dagen och 6 kr på kvällen. Nog om nostalgi, jag har blivit inbjuden av Nicklas att skriva om hur viktigt SEO är för din hemsida.

SEO = Search engine optimization, vilket på svensk betyder sökmotoroptimering.

Med sökmotoroptimering (SEO) ökar chansen att man kommer blir hittad och det kommer att ge en ökad konverteringsgrad på din webbplats. Framförallt ökar chansen att synas, för syns man inte så finns man inte. SEO bygger i grunden på att optimera en hemsida för maximal synlighet på internet. Med andra ord så ska du synas på sökmotorerna.


Vad är Off site , respektive On site när man prata om SEO, för att få besökare räcker det inte med att du gör sidan responsiv(Mobil/surfplatta anpassad design). Nej man måste även tänka på det här med On Site-SEO samt Off site-SEO.

Vi börjar med ON site SEO

Det är de saker du själv kan kontroller på sidan, som hur du skriver koden i
HTML/CSS samt javascript. Här gäller det även att dina länkar mellan sidor bra , och att du har en bra mapp struktur. Du ska även tänka på vilka keyword(ord du vill syns på) du använder i metataggen, skriv även en väl detaljerad beskrivning i meta “description”.

Vi går raskt över till OFF site SEO

Det är de saker du inte lika lätt kan kontrollera , här kan det handla om hur andra länkar till din sida eller sidor. Ju större en sida desto större vikt är det att de länkar till din sida. Att gör reklam för sin sida kan ge en besökare men det är inga garanti att det ger något alls. Man kan försöka påverka folk att besöka bloggen eller sidan genom att besöka andra och där göra reklam. Men det viktigaste faktorn i det här är att det är andra än du själv som har makten över hur resultatet kommer att bli. Off site -SEO kan även skada din sida ,exempelvis om din länk dyker upp på någon sida som du absolut inte vill bli förknippad med. Detta kommer skada din sida och du kommer troligen tappa besökare.


Detta inlägget är en form av SEO, jag skriver en artikel om sökmotoroptimering. Självklart hoppas jag att Nicklas kommer att länka min blogg, har jag tur så blir folk intresserade av min sida och jag får fler återkommande besökare. SEO fanns inte när jag började med hemsidor, nej då fick man hoppas att folk hittade ens hemsida.


Ett stort tack till Christer som ville gästblogga här på min blogg. Christers blogg är en blogg jag följer dagligen.
Rekommenderar bloggen starkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *