Den Osynliga Drogen: Sociala Medier och Dess Negativa Effekter på Människors Välbefinnande och Sociala Interaktioner

Den Osynliga Drogen: Sociala Medier och Dess Negativa Effekter på Människors Välbefinnande och Sociala Interaktioner

Övrigt

Vi pratar ofta i media om skadliga beteende narkotikamissbruk kan bidra med men man pratar sällan om den osynliga drogen "sociala medier" och vilka negativa effekter den kan ha på oss människor, det är något som skrämmer mig på sätt och vis då vi ljuger för oss själva!

Dom stora företagen bedriver ofta sina sociala medier appar med något som kallas "infinite scrolling" vilket i praktiken betyder att du kan skrolla oändligt i ditt Facebook flöde och det tar aldrig slut utan nya inlägg dyker upp och man kan känna sig fast då man "kanske missar något" om man inte scrollar tillräckligt. Den onsynliga drogen "Sociala medier" medföljer som alla droger någon form av biverkningar och man har sett att många som använder sociala medier i timmar på sin mobil har sämre mående, sömnproblem, låg självkänsla och självförtroende, minskad produktivitet i livet och det farligaste i min mening är negativa sociala interaktioner.

Nya nya inlägg hela tiden!

Negativa sociala interaktioner kan i praktiken betyda att du har lättare att kommunicera med människor på nätet och har mycket svårare i verkligheten då man inte kanske kan formulera sig eller komma i djupa interaktioner, visst är det människor bakom skärmen men ditt liv ska inte balanseras av låtsaskompisar som bor 7 663 km ifrån dig utan istället försök att hitta vänner utanför din comfort zone som säkerligen är datorn. Man märker ofta inte problemet förrns senare i livet och man kanske börjar läsa statistiken hur mycket du använder tex facebook , instagram eller TikTok på en vecka. Jag tänkte aldrig på det förut att jag använde sociala medier mer än 4 timmar per dag och det skapade en negativ effekt hos mig så har numera jag ställt in begränsningar för Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon och TikTok så att jag får mellan måndag - fredag får använda apparna 1 timme och 3o minuter max och på helgerna har jag två timmar per dag somni ser under på bilden.

!!Jag har nyligen ändrat från 2 och 30 minuter till nuvarande schema!!

Men som ni ser så är det inte influenser tider utan jag använder Facebook nån gång ibland men mestadels för marknadsföring av min blogg. På en dag i genomsnitt använder jag sammanlagt appen från ca 20- 30 minuter på en dag och det är jag mycket nöjd med i dagsläget och detta beror på mina begränsningar i appen. Jag dras inte till behovet efter "kommentarer" eller "likes" och det kan vara trevligt ibland men vi ska inte bli besatta av det! Det är skadligt om vårt liv cirkulerar kring behov och uppmärksamhet på nätet. Varför tror ni jag har en blogg som varken har kommentarsfält eller en "gilla" knapp? Jo det är för jag strävar inte efter behovet att vara synlig och fick likes eller sådan utan jag vill dela med mig av min historia och jag har friheten att ha den tanken eller visionen utan att någon rättar mig i mitt liv.

Man har sett influenser som har minst 10 timmar per dag på vissa plattformar och jag tänker direkt "hjälp" jag skulle bli super deprimerad av att sitta 10 timmar per dag på sociala medier, ja jag vet att det är deras jobb men vem kan säga i en sådan statistik som vart jobb och vad som har vart fritid? Jag tycker i alla fall att sociala medier har tagit mycket av våran tid och det är synd att man inte klassar sociala medier som en form av sjukdom eller missbruk då dom kan ge biverkningar som gör livet svårt.

Det kändes skönt att faktiskt stå rakt och få detta sagt! Har länge funderat på detta ämne och idag rann bägaren över och jag skrev detta och publicerade detta! #STOLT

Med det sagt ha en fin dag och var rädda om er! 🦊


Nicklas Fox

Nicklas är en 31-årig person med ett passionerat intresse för att lyfta frågor kring psykisk ohälsa.