En Svensk Start?

En Svensk Start?


Igår var en speciell dag, för nu kan jag numera kalla mig Svensk... inte för att det är att skryta, men det är alltid en trevlig titel att lägga till i högen av titlar.

Efter att ha tillbringat 30 år i Sverige har jag utvecklat en kärlek för landet. Men med tanke på det politiska läget och allt som händer runt omkring oss, ser jag Sverige inte som någon guldgruva, utan mer som en polerad pokal som glänser men inte mycket mer.

Jag brukar summera Sverige med en mening:

Jag älskar Sverige som det bör vara, inte som det är nu.

Som svensk medborgare har jag inte heller fått några betydande förmåner, förutom rösträtt och ett starkt pass. Danmark har nästan samma nivå av förmåner. De andra förmåner jag har är saker jag haft sedan början, oavsett medborgarskap.

Varför valde jag då att bli svensk medborgare?

För att vara tydlig, jag har dubbelmedborgarskap. Anledningen är att jag bor i Sverige, och bankerna här inför nya säkerhetsåtgärder som gör det nästan omöjligt för en icke-svensk medborgare att skaffa bank-ID. Det är praktiskt om man planerar att bo här ett tag till innan man eventuellt går vidare till andra planer. Om någon ändå säger till mig, "åk tillbaka där du kommer ifrån," så får det vara så 😅

Val och politik är inte något som direkt lockar mig. Riksdagen verkar vara som en sandlåda oavsett vem som styr, och ibland undrar man om politikerna försöker efterlikna generation Z-ungdomar som bara vill skapa problem för resten av Sveriges befolkning. Kanske är det en av anledningarna till att jag aldrig har något intresse av att besöka eller vara en del av regeringen på nationell nivå!

Jag har alltid känt mig en aning utanför när svenskar klagar på vädret, vare sig det är vackert eller regnigt. Men nu är jag en del av gänget, så nu ska det jäklas klagas! "Jäkla mycket snö och slask.... Vart är världen på väg?" Jag lär mig fortfarande det svenska klagandet, så ha överseende med det 😂

Men Sverige är ändå ett otroligt vackert land

Trots våra utmaningar är Sverige fortfarande ett vackert land. Vi är ett glatt och oftast vänligt folkslag, lite som danskarna, även om de kanske har 15% mer glädje. Jag trivs bra här i Sverige trots våra svårigheter. "Jag vill leva, jag vill dö i Norden" är kanske en understatement, men utöver det har vi utsökt Biltema-korv och intressanta människor som besitter mycket kunskap.

Det är ett vackert land oavsett vad! Dalahästar, bra kaffe och Ikea-köttbullar med mos och lingonsylt! 🤤

Slutord

Jag hoppas ändå att ni har en kall och kylig dag i Sverige så att vi alla har något att klaga på... men var rädda om er och se upp så ni inte ramlar, folk kan ju skratta åt oss! Det kommer bli halt framöver, så stå stadigt!

Med det sagt, var försiktiga och ha en fin fredag, och se till att ta hand om er där ute! 🦊💙


Nicklas Fox

Nicklas är en 31-årig person med ett passionerat intresse för att lyfta frågor kring psykisk ohälsa.