EU-Val 2024

EU-Val 2024

politik

Hälsningar, eller kanske ska jag säga 'shalom'?

Jag vill göra det kristallklart att detta inte är någon sorts reklam för Liberalerna eller något liknande. Valet ligger helt hos dig, och du ska rösta på det som känns bäst för dig! Personligen stödjer jag Liberalerna, men jag respekterar att alla har olika åsikter när det kommer till politik, och det är helt okej! ❤️

Om du är osäker på din politiska ståndpunkt inför EU-valet 2024 eller bara generellt vill ha vägledning, rekommenderar jag SVT:s Valkompass för att hjälpa dig att navigera genom politiska frågor.

Valkompass EU-valet 2024 | SVT Nyheter
Gör Valkompassen för Europaparlamentsvalet 2024 och jämför dina ståndpunkter med partiernas och kandidaternas för att hitta din bästa matchning.

Tidigare har jag delat delar av min politiska resa i olika inlägg, men jag har inte delat mycket mer än så. Därför tänkte jag att det vore passande att göra ett kort inlägg om EU-valet och de frågor som jag anser vara mest betydelsefulla och varför. Även om mycket av det jag nämner är högprioriterade frågor för Liberalerna inom EU, så känner jag att dessa frågor också är de viktigaste för mig som Liberal medlem. Jag är övertygad om att även andra partier har relevanta politiska frågor som kan sammanfalla med de övergripande kategorierna, men med kanske en annan infallsvinkel.

🚓 EU-polis för gränsöverskridande brottslighet

Liberalerna är starka förespråkare för att etablera en EU-polisstyrka för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Detta innebär ett närmare samarbete mellan polisenheterna i olika europeiska länder för att förhindra att brottslingar undkommer rättvisan genom att korsa gränserna. Till exempel, om en person begår ett brott i Sverige och flyr till Danmark, bör den danska polisen kunna gripa dem även om de har korsat gränsen.

I dag existerar redan en form av EU-polis, kallad Europol, som arbetar för att minska terrorism och brottslighet över hela Europa. Men detta samarbete behöver förstärkas för att vara mer effektivt i att bekämpa den ökande gränsöverskridande brottsligheten.

💶 Att införa euron

Jag har alltid varit starkt knuten till den svenska kronan och ansett den vara en utmärkt valuta. Men en utmaning är att kronan blir svagare för varje dag som går, medan euron är starkare och underlättar handeln inom Europa. Genom att använda euro behöver man inte längre växla svenska kronor till euro när man reser till länder som Finland eller Tyskland.

Det finns naturligtvis potentiella nackdelar med att byta till euro, såsom ökad risk för inflation eller försämrad ekonomisk stabilitet. Men personligen tror jag att det skulle vara bekvämare för svenskar att använda euro istället för kronor, särskilt vid online-shopping.

🇺🇦 Slava Ukraini

Frågan om stöd till Ukraina är en som de flesta partier ställer sig bakom, och med goda skäl. Trots diskussioner om att eventuellt minska stödet är det avgörande att förstå konsekvenserna av en eventuell seger för Ryssland i konflikten. En sådan utveckling skulle inte bara påverka Ukraina negativt utan även ha bredare konsekvenser för Europas stabilitet och säkerhet.

Det är viktigt att inte bara prata om politik, utan också att tänka på människors lidande och behovet av att skydda Ukrainas rätt att bestämma över sig själva och deras land. Att stödja Ukraina handlar inte bara om politik utan också om att försvara grundläggande mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar.

Jag är övertygad om vikten av att fortsätta att stödja Ukraina i deras kamp för fred och självständighet. Trots de utmaningar som konflikten medför tror jag starkt på möjligheten till en fredlig lösning, och det är avgörande att vi arbetar för detta mål.

Avslutningsvis, oavsett våra olikheter i åsikter och ståndpunkter, är vi alla en del av det mänskliga släktet. Det är en verklighet som vi inte kan förändra.

📝 Epilog

Epilog är bara ett annat ord för slut... Jag vill tacka er alla läsare för er tid och önska er en underbar tisdag! 🦊❤️🇪🇺


Nicklas Fox

Nicklas är en 31-årig person med ett passionerat intresse för att lyfta frågor kring psykisk ohälsa.