Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen

Övrigt

Idag är det Internationella kvinnodagen, och även om jag inte är förtjust i dagar som fokuserar på kön, tro eller liknande, är det ändå en passande tidpunkt att reflektera över de personer jag ser upp till och deras påverkan i världen.

Temat för mig idag är kvinnodagen, och jag har ett antal kvinnliga förebilder som jag skulle vilja presentera för er idag. Även om jag listar dem, är det inte graden av betydelse som är viktig, utan snarare min tendens att sortera genom att göra listor

Mamma

Min mamma är en stor förebild för mig. Hon ger mig hopp och tillit till mig själv samt mod att påpeka orättvisor. Mamma sprider glädje, och hennes imponerande arbete som kökschef visar hennes styrka på ett enastående sätt.

Dessutom är hon en förebild genom sin kärlek till sina barn. Trots att hon kanske inte är lika intresserad av att se på serier som jag är eller delta i andra aktiviteter som är mer i min smak än hennes, så gör hon det ändå med glädje och engagemang.

Bild på mamma

Många säger att vi liknar varandra... men kanske ser jag det inte själv.

Mormor

Mormor, den lilla danska söta mormorn, var den bästa mormorn man kunde tänka sig. Hon hade en magisk aura och visade omsorg om mig, trots att jag hade svårt med det danska språket när jag var ung. Hon var bara glad över att ha barnbarn, och jag är otroligt glad över att det var jag!

Bild på mormor

Min mormor hette Birgit och har alltid bott i Danmark eftersom hon är född där. Hon gick i skola under Tysklands invasion av Danmark runt 1940, vilket är svårt för mig att föreställa mig. Det var en tid då Hitler inledde sitt krig. Jag har senare fått höra att mormor gick på en skola i Aarhus som var den enda med ett ordentligt bomb skydd.

Trots de svåra tiderna var min mormor otroligt söt. En sak jag lärde mig av henne var att stå rakryggad och inte vika mig för mobbare. Tack vare henne står jag stadigt, även 30 år senare, trots mina tuffa år i skolan.

Grattis på eran dag!... eller?

Det anses egentligen vara fel... enligt vissa av mina vänner. Men ibland får jag ett "grattis" på Internationella Mansdagen, så jag tror inte att världen går under om jag ger mina kvinnliga vänner ett "grattis" på Internationella Kvinnodagen. Ordet har olika betydelser, och för mig är "grattis på din dag" en symbol för att stå stark även när motvinden blåser och för att visa på uthållighet.

Jag vill vara tydlig med att jag inte menar något ont med mitt "grattis på eran dag". Jag menar bara att ni ska låta ingen trampa på er och att ni ska vara stolta!

Slutord

Oavsett kön är vi i grund och botten människor med skelett och hud. Jag förstår inte de gamla stereotyperna som förespråkar att kvinnor bör vara hänvisade nästan uteslutande till köket. Det är absurt att begränsa människors fria vilja utifrån kön, tro eller sexuell läggning.

Med det sagt önskar jag er alla en trevlig fredag!


Nicklas Fox

Nicklas är en 30-årig person med ett passionerat intresse för att lyfta frågor kring psykisk ohälsa.