Internationella mansdagen

Internationella mansdagen

Övrigt

Idag är det den 19/11-2022 och det är våran dag "Internationella mansdagen", fast jag tycker att alla dessa dagar vi ska fira är något som slår hårdare mot jämställdhet än positivt.

Men jag säger väl grattis till mig själv då! Jag ska inte ljuga men jag är stolt att vara en man med atypisk autism, adhd och andra roliga diagnoser som gått från en bortskämd och våldsam unge till en "väl hyfsad" man som nu ändå har rutiner i livet som tex daglig verksamhet där jag känner att jag gör något positivt även fast LSS lagen är en otroligt dålig och "outdated" lagsättning men det är en helt annat ämne.

Men sen så har vi tyvärr en "machokultur" i världen som skadar många män genom fördomar som att vi "inte ska gråta", "vi ska alltid vara kåta och redo" eller "en man ska klara sig själv och inte be om hjälp" det finns faktiskt många fördomar om det och det är en skadlig kultur i överlag och vet ni det är okey att som man att fråga efter hjälp! Jag ogillar talet "alla män" det är ett fult ord som ofta används i sammanhang där man vill påstå att vi alla är likadana och så är det verkligen inte! Vi är alla människor ovasett kön, läggning eller hudfärg och vi alla är olika på sitt sätt och många män har respekt för andra och inte tar till våld mot sin partner eller är kåta konstant. Tyvärr så finns det män som följer machokulturen i en hög grad och tex slår sin partner/barn eller gör något ännu värre som i sin tur ger oss alla män ett dåligt ryckte och dom männen som tar till våld eller annat ska i sin tur prövas i rätten och eventuellt låsas in i fängelse eller rättspsyk. Samma sak gäller alla människor som slår sin partner eller barn.

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så är vi människor väldigt duktiga på att "svartmåla en hel grupp" eller att vi bara ser tex en kvinnomisshandlare och antar att alla män är sådana, fördomar som skadar alla egentligen. Kollar man statistiken så ser man i alla fall här i sverige att ca 70% av dom som tar självmord är män och det kan beror på att vi följer en kultur som inte bara är skadlig mot män men utan alla och man är rädd för att få hjälp. Det är synd tycker jag och menar att det är bättre att söka hjälp i tidigt stadie och hoppas på att psykiatrin kan fråga rätt frågor som får oss män att öppna oss om våra problem och bekymmer innan det går alldeles för långt. Men speciellt i skolan är machokulturen ännu svårare då man försöker passa in i sitt kompis gäng och anfaller med mobbning och sexuella trakasserier för att visa att man kan vara "cool" och vara en alphahane vilket gör att många kvinnor känner sig rädda och man borde satsa på ha mer föreläsare på skolor om just machokulturen och det finns en riktigt bra föreläsare som tex Atilla Yoldas. Man kan vara en bra man utan att vara klassad som nörd eller mes!

Såg precis ett klipp med SD politikern Pontus Persson som sa i tv att "Skulle aldrig sitta och krama andra män och prata känslor" och det är just det som är problemet! Han nämner också i klippet att han pratar med sin partner och alltid bra men samtidigt så måste man prata med män som sitter i samma sits som sig själv om man nu tex sitter i machokulturen.

Jag vet inte riktigt vad jag vill säga mer än att var försiktiga och dra inte alla över en kant! Mahcokulturen i sig borde klassas som en sjukdom då den kan komma tillbaka när som helst, var inte rädda att söka hjälp för att det finns hjälp att få!

Livet är svårt för oss människor ovasett vad, många gör så gott dom kan för att bli en bättre person och ibland kan det vara svårt om man inte har den kartan själv.

Sök hjälp om du lider av machokulturen! Låt inte alphanen i dig ta över får då kan det bli farligt snabbt.

Med det sagt så önskar jag er en trevlig dag på "Internationella mansdagen".
Allting gott <3


Nicklas Fox

Nicklas är en 31-årig person med ett passionerat intresse för att lyfta frågor kring psykisk ohälsa.