Julmenyn på Hall - Mina funderingar

Julmenyn på Hall - Mina funderingar

Övrigt

Jag brukar normalt sett inte diskutera politik i stor omfattning på min privata blogg, men detta ämne väckte både glädje och sorg inom mig på samma gång! Det är ibland viktigt att reflektera över samhällets olika aspekter och de känslor och tankar det kan generera, även om det inte är en vanlig del av mitt bloggande. Det är positivt att ta upp ämnen som berör och engagerar oss, och det kan leda till givande diskussioner och ökad medvetenhet.

Julmenyn på Hall väcker ilska – serverades julbord och stek
Dignande buffé • Anstaltschefen: Förväntade mig att folk skulle reagera

Jag tar inte på något sätt ställning för brotten som begås av fångar, och jag förstår att Hall är ett fängelse med säkerhetsklass 1, vilket innebär hög säkerhet, fullständig övervakning och kontroll, vilket gör det mycket svårt att rymma. Även om jag anser att de brott som många fångar har begått är avskyvärda, måste vi komma ihåg att de fortfarande är människor. Trots mord och andra fruktansvärda brott förtjänar de också en dag med god mat, och som det nämns i artikeln, håller sig detta inom budgetramen.

Syftet med fängelset är att utdela ett straff för begångna brott, men det innebär inte att vi ska försöka ta ifrån fångarna deras tro och kärlek. Ibland skapar dessa situationer en onödig konflikt mellan olika grupper, och det är beklagligt. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är anstaltens fel eller invandrarnas fel om äldre personer får en enkel julmåltid. Istället bör vi rikta vår kritik mot företagen som tillverkar och levererar maten till äldre personer.

Jag har också läst om fall där någon som har fått en enkel måltid faktiskt har uppskattat den och tyckt att den var tillräckligt god. Ibland verkar det som om anhöriga tar bilder på måltiden och delar dem på sociala medier utan att fråga den som äter om deras åsikt. Det är viktigt att låta de äldre personerna prova maten och avgöra själva om den är till deras belåtenhet. Om maten inte är tillfredsställande, kan man självklart klaga, men låt dem först ha möjlighet att bedöma den på egen hand.

När jag har släckt min vrede på dig och min svartsjuka har lagt sig skall jag få ro och inte vredegas mer.
Hesekiel 16:42 B2000

Jag förstår också att anhöriga till offer känner sig ledsna och arga när de ser brottslingar som får njuta av julmat i form av lyx. Men vi måste komma ihåg var vi är och hur vi uppfattas om vi tar ifrån människor deras glädje. Då riskerar vi att bli precis lika extrema och kan nästan själva klassas som kriminella som förstör andras liv.

Tankar om Brottlingar som Utför Oförlåtliga Brott

När det gäller brottslingar som begår oförlåtliga brott har jag ibland onda tankar och funderar på om dödsstraff skulle vara en lämplig bestraffning. Det är känt att vissa människor inte kan återgå till ett normalt liv efter att ha avtjänat sitt straff och fortsätter att skada andra. Samtidigt inser jag att detta inte är en humant lösning i vårt svenska samhälle. Dessutom skulle det kräva omfattande lagändringar och processer för att införa dödsstraff, och jag anser att det är viktigare att straffet för dem som tar livet av andra är att de förblir inspärrade och inte har möjlighet till en enkel eller snabb utväg.

Jag anser att vi inte ska ägna oss åt att grubblande över småsaker som detta. Att sprida idéer om att fångar inte ska ha mat eller mänsklighet kvar är kontraproduktivt och skapar en negativ bild för alla. Vi bör inte sänka oss till en nivå där vi förlorar vår mänsklighet genom att frånta människor deras grundläggande rättigheter och värdighet, för det gagnar ingen.


Var en medkännande individ och försök aldrig att frånta någon deras mänsklighet, eller som jag brukar säga, låt inte ondskan tränga in i ditt hjärta... det leder inte till något gott!

Med det sagt, önskar jag er alla en trevlig fortsättning på veckan!


Nicklas Fox

Nicklas är en 31-årig person med ett passionerat intresse för att lyfta frågor kring psykisk ohälsa.