Revivalen av Foxen: En Djärv Resa mot Framtiden

Revivalen av Foxen: En Djärv Resa mot Framtiden

Övrigt

Många anime- och mangafans har ofta frågat mig: "Nicklas, varför valde du att återuppliva föreningen och vad är föreningens framtidsplaner?" Jag har alltid haft ett komplext svar på den frågan. För mig har Foxen och vårt evenemang Foxcon varit ett projekt som jag har trott starkt på. När det lades ned år 2014 upplevde jag en inre tomhet och en känsla av att Foxcon inte fick ett värdigt avslut. Jag strävar efter att kunna ge det avslut jag ser framför mig.

Det är som att vara våghalsig och kasta sig in i en brinnande byggnad för att rädda sin älskade guldfisk...

Foxen är en ideell förening och vi strävar efter att skapa ett konvent som erbjuder en minnesvärd upplevelse till en överkomlig kostnad för alla. Hur framgångsrikt det blir beror på hur engagerade medlemmarna är. Personligen driver jag föreningen med en företagsliknande inställning, även om jag är medveten om att vi inte tjänar pengar på det. Jag ser det som ett sätt att stärka både Foxen och Foxcon-upplevelsen för våra betalande besökare samt för att förbättra arbetet inom styrelsen och att utforska framtidsplaner för föreningen.

Mycket har hänt sedan starten 2010

2010 markerade starten på en resa för en ung pojke utan hopp om livet. Plötsligt väcktes en idé: att starta ett östasiatiskt konvent, trots bristande kunskap om hur föreningar fungerar och framför allt hur man arrangerar evenemang. Men jag tog chansen och fann människor som var lika intresserade och kunniga, och tillsammans höll vi konvent från 2011 till 2014 – en bedrift som jag fortfarande finner otrolig. Under den tiden genomgick jag flera utbildningar inom styrelsearbete och ledarskap, men jag insåg att varje förening är unik och att det finns många sätt att bidra, vilket är det magiska med det hela!

FoxCon var intensivt, men alla var engagerade i att skapa ett fantastiskt konvent! Vi var kreativa... Vi bar bara orange tröjor och någon hade med sig svart sprayfärg som vi använde för att göra arrangörströjorna. Det var en annan tid, och kärleken till det vi gjorde var enorm. Jag saknar den tiden än idag!

2023 och framåt

Jag tog initiativet att återuppta föreningens arbete mot slutet av 2022, och vi startade om föreningen med sikte på framtiden. Vårt mål nu är att återuppliva känslan av små, trevliga konvent genom att arrangera Foxcon och lära upp nya konventare om konventskänslan från förr. Idag finns det stora östasiatiska festivaler som Närcon, men efter övergången från konvent till festival känner jag att fokus har skiftat till att maximera intäkterna, och den genuina känslan av små och trevliga konvent har börjat försvinna.

Vi kommer att delta i ett litet och mysigt konvent, Picacon, i april, men tyvärr lägger de nu ner föreningen och dess konvent, vilket är tråkigt. Det är sorgligt att se hur många små och mysiga konvent försvinner i Sverige. För oss är gemenskapen viktigare än föreningens ekonomiska vinning.

Ett litet konvent kommer aldrig kunna locka stora japanska eller koreanska artister till sina evenemang på grund av de höga kostnaderna. Vårt mål är istället att bjuda in försäljare, andra föreningar och arrangera animevisningar.

Små konvent fungerar som en plattform för personer som är intresserade av att delta som konventare och vara en del av gemenskapen. Det handlar om att skapa en atmosfär där deltagarna känner sig välkomna och där de kan njuta av en unik upplevelse tillsammans med likasinnade.

Slutord

Jag ser ljust på framtiden för Foxen, och sedan början av 2023 har arbetet med Foxcon:04 inletts. Vi planerar att arrangera Foxcon igen! Ha tålamod och tro lite till.

Med det sagt önskar jag er alla en härlig vecka! Ta hand om er alla 🦊


Nicklas Fox

Nicklas är en 30-årig person med ett passionerat intresse för att lyfta frågor kring psykisk ohälsa.